Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Исторически месец в музея на фотографията с „Писма от Одрин“На 4ти февруари от 17:30 часа предстой откриването на поредната историческа изложба в Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства, под името „Писма от Одрин“ със снимки на Генчо Стайнов от Балканската и Междусъюзническата войни.

Изложбата е вдъхновена от едноименната книга с писма на Генчо Стайнов от фронта - „Писма от Одрин“ издадена през 2009 година благодарение на неговата внучка Радина Нанчева.

Експозицията включва снимки от личният архив на г-жа Нанчева, оставен от дядо ѝ. Снимките са от един от запазените семейни албуми, намерен случайно на тавана на старата им къща. Историята на албума е не по-малко интересна и пълна с обрати, от самото му съдържание. Като един от големите, известни и богади родове в страната, Стайнови живели в центъра на София. Но след бомбандировките над София от 1944 г., оцелява само 1/5 от къщата им. За голямо наше щастие албума се е намирал в тази 1/5 от къщата, но бива намерен почти 40 години по-късно.

През 1980 г. г-жа Нанчева намира албума и въпреки лошото му състояние решава да дигитализира изображенията в него. Над 90 броя снимки от албумът биват дигитализирани, някои от тях са включени в книгата „Писма от Одрин“, а накои от тях са били включени в чуждестранни издания още през войната, като френският вестник „Илюстрасион“ през 1913г. запълва цяло издание само със снимки от Генчо Стайнов от фронта, нещо което не е правено до този момент.

В настоящата изложбата са включени над 60 от тези дигитализирани изображения, включително оригинално посмо на Генчо Стайнов от фронта до дъщеря му Бонка, и оригинални страници от френският вестник „Илюстрасион“.

А кой е Генчо Стайнов и някои любипитни факти около него и фамилията ще разберете на откриването в първата седмица на феруари от двама от внуците на Генчо Стайнов – Радина Нанчева и Генчо Стайнов /малдши/.

Музей на фотографията и съвременните визуални изкуства

 

ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА РАБОТА ОТ:

Банер

www.jazzfestkz.eu

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

ВРЕМЕТО

Банер

Търси на пазара:

от 21.02.2020


Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте: