Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Художествената галерия в Казанлък ще бъде представена в Международната туристическа борса в София – „Ваканцияи СПА Експо“

Художествената галерия в Казанлък ще бъде представена в Международната туристическа борса в София –

Художествената галерия в Казанлък ще бъде представена на щанда на Общината по време на Международната туристическа борса в София – „Ваканцияи СПА Експо“ от 13 до 15 февруари, каза за вестник „Искра“ директорът на културния институт Христо Генев. Той поясни, че на щанда ще бъде показана много малка извадка от това, което притежава казанлъшката галерия. Сред експонатите са знаковата за Иван Милев картина „Ахинора“, както и други негови творби, произведения на Ненко Балкански, Дечко Узунов, ВасилБараков, Чудомир, Иван Енчев – Видю, който е и основател на галерията, проф. Петко Клисуров. „Една много мъничка част, но достатъчно представителна и интригуваща“, каза Генев.
Той поясни, че участието на борсата в София е едно от първите събития за галерията през 2020 година, заедно с камерната изложба „Багри от Долината“, която в края на 2019 и началото на 2020 година е показана в една от най – представителните зали във Велико Търново – „Рафаел Михайлов“. През месец август тя ще гостува на Художествената галерия в Русе.

Генев подчерта, че Галерията участва във всички големи празници на Община Казанлък – Чудомирови працници, Празник на розата, Дни на тракийската култура. В този смисъл той поясни, че в дните на Празника на розата от 1 до 30 юни традиционно ще бъде показана изложбата „Мини принт“ с творби от Международния конкурс за малка графика, в която се представят художници от цял свят: „Единственият друг такъв графичен форум в България, с подобно реноме и всеобхватност, е Варненското биенале на графиката, което се провегжда на две години.“
По Чудомирови празници в галерията ще бъде представена изложба на карикатуристите Николай Фитков и Дечко Николов, които имат множество международни награди по карикатура. Те двамата са и автори на едно от интересните събития в Чудомирови празници – Училище по карикатура.

В края на август и началото на септември предстои да бъде открита изложбата „Клуб 59“, в която ще бъдат представени автори 59-ти набор, възпитаници на Художествената гимназия в Казанлък, популярни автори, вече утвърдени имена в българското изобразително изкуство като Румен Нечев, Георги Динев, Веселин Куртев, Иван Генов, Нели Гочева и други. „Това ще бъде едно своеобразно завръщане и признателност на тези художници към първите им професионални учители в сферата на изобразителните изкуства“, каза Генев.

През есенните месеци в Галерията в Казанък ще бъде открита и изложба на Левент Море.

„В последните години Художествена галерия – Казанлък води изключително активна експозиционна политика, както в залите на галерията, така и гостувания в други градове на страната. Това е политика от близо 15 години“, каза Христо Генев. В тозисмисъл той подчерта, че 2019 година е била изключително богата на изложбена дейност, преминала под знака на 120 години от рождението на Дечко Узанов.  Генев припомни, че през месец февруари 2019 година в Галерията бе показана експозиция  - селекция от галериите на Стара Загора, Софийска градска художествена галерия и част от притежаваната колекция на художника в Казанлък. По – късно изложбата гостува в Стара Загора и Ловеч.

„Казанлък е град с много интелигентна публика. Аз и благодаря за знанието, отзивчивостта и за това, че сме заедно на нашите събития“, подчерта в заключение директорът на Художествената галерия Христо Генев.

 
Банер

Културен афиш:

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте: