Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

В средата на месец април ще бъде открит нов обект на Исторически музей „Искра“ – „Яхната“

яхната

В началото на активния туристичски сезон, в средата на месец април ще бъде открит нов обект на Исторически музей „Искра“ – „Яхната“. Директорът на музея д-р Момчил Маринов поясни, че това е един много специфичен обект, сравнително малко познат на казанлъчани, въпреки че след наследството на маслодайната роза, като икономически поминък и като профил, това е другата структура, с която казанлъчани основателно се гордеят.

Яхнаджийството се развива в района на Казанлък и Енина. Преди навлизането на слънчогледа, което става в 20-те години на миналия век, непосредствено след Първата световна война, само зехтинът и шарланът – олио и масло от орехови ядки доминира в кулинарията на нашите предци.

Маринов поясни, че в „Яхната“ ще бъдат представени основните процеси в добиването на шарлан. Ще бъдат представени суровината, от която той се получава, пещта, конската амуниция, предвид на това, че най-често конете са били животинската тяга, която задвижва камъните в самата яхна.  Този обект се намира непосредствена близост до подхода към Казанлъшката тракийска гробница в парк „Тюлбе“. „Яхната ще бъде част от един туристически път между копието на гробницата и Етнографския комплекс и ще има ефект като туристически ресурс“, подчерта Момчил Маринов.

По отношение на Етнографския комплекс той поясни, че ще бъде задълбочена вече установената практика, да има демонстрации на гостуващи занаятчии, като например, майстори на керамика от Троян и майсторки на калоферска дантела.


 
Банер

Културен афиш:

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Автобусно разписание:Виж