Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Новините са на нов адрес kazanlak.info:


Новините са на нов адрес kazanlak.info:


Българският евродепутат ор ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков: Да научим урока си и да почнем да говорим разбираемо!


• Европейският съюз осигури възможност за финансиране, но ние не успяхме да го обясним. Хората се почувстваха изоставени, сякаш ЕС не прави нищо, докато други шумно рекламираха помощта си. Това захранва евроскептицизма.


• Да научим урока си, че Европа има нужда от ръководство за извънредни ситуации. Тази криза утре ще свърши, но ние винаги трябва да сме подготвени за следваща.

• Да научим урока си и да позволим на Европейския съюз да е наистина съюз. Досега всеки път, когато обсъждахме споделени отговорности на ЕС с държавите членки, винаги някой настояваше здравеопазването да остане в ръцете на националните власти. А сега, когато нещата се влошиха, има хора, които обвиняват съюза, без да са му дали разрешение да действа. ЕС трябва да има повече правомощия и отговорности към гражданите, включително в здравеопазването.

37 млрд. евро от европейските фондове са вече на разположение на държавите членки и може да се използват за покупка на медицинско оборудване, маски, защитно облекло. Вероятно не комуникираме това по най-добрия начин, но тази помощ вече е на разположение на правителствата

Това уточни българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков, на живо в интервю/live chat относно кризисните мерки на Европейския съюз за борбата срещу Covid-19, провел се на официалната страницата на European Parliament във "Фейсбук".

Става въпрос за парите от Инвестиционната инициатива на ЕС за борба с коронавируса, които ще покриват разходи, направени със задна дата до 1 февруари 2020 г.

Финансирането е предвидено за подсилване на системите за здравеопазване, за подкрепа на малкия и средния бизнес, краткосрочните схеми за работа и обществените услуги, гласи съобщението на Европейския съвет. 8 млрд. от него ще дойдат от непохарчени пари от структурните фондове за 2019 г. Други 29 млрд. ще се разпределят предварително от схеми, действащи през настоящата година. Страните членки ще имат възможност и да преразпределят все още неизползвани средства от структурните и инвестиционните фондове.

Какво се полага на България

- 122 млн. евро от първите 8 млрд. трябва да са достъпни на страната незабавно, показва публичен документ на Европейската комисия.

- 690 млн. евро от предварително разпределяните фондове, предвидени за тази година.

- 546 млн. евро от структурните и инвестиционни фондове, които страната ще може да преразпредели.

Или общо - 1.35 млрд. евро.

Осигурихме финансиране, но не го обяснихме

"Бих искал да видя камион с европейския флаг да носи маски в Северна Италия или самолет с европейския флаг да се приземи в Испания и да занесе помощ. Макар че осигурихме финансирането за такова нещо, ние не го обяснихме и хората се почувстваха изоставени, почувстваха се сякаш Европейският съюз не прави нищо, а други държави рекламираха много добре какво правят", отбеляза още Новаков. В последните седмици Русия и Китай демонстрират помощта си за Италия.

Всяка помощ е добре дошла, но не видях много медийно отразяване, че френските железници подготвят високоскоростни влакове за бърз транспорт за заразени хора. Няма в медиите нищо, че Германия помага на Италия с места в болниците. Евроскептицизмът се захранва с това, каза той.

Всеки път, когато обсъждахме ЕС да сподели отговорности с държавите членки, винаги имаше хора, които настояват образованието и здравеопазването да си останат в ръцете на националните власти. "А сега, когато нещата се влошиха, има хора, които обвиняват съюза, без да са му дали разрешение да действа", коментира Новаков и призова след края на кризата ЕС да получи повече правомощия и отговорности към гражданите, включително в сферата на здравеопазването.

Когато тази криза приключи, съюзът трябва да е готов и за следващата, а не да развива процедурата тепърва, каза още той и уточни, че като член на комисията по регионално развитие ще предложи резолюция с възможни решения.


 
Банер

Културен афиш:

www.jazzfestkz.eu

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Автобусно разписание:Виж