Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Стабилизират уязвимите мозайки на Бузлуджа


Уязвимите мозайки на Бузлуджа ще бъдат стабилизирани благодарение на второ финансиране от фондация “Гети”. 60 000 долара са отпуснати за опазването на едно от най-големите модерни мозаечни произведения в Европа.


Free Joomla Extensions

Фондация „Гети“ награди 13 значими сгради от модернизма с грантове на обща стойност от 2,2 милиона долара в рамките на инициативата за опазване на архитектурно наследство. Тази година кандидатстваха общо 90 проекта от цял свят, а България се нареди между финалистите за втора поредна година.

Благодарение на направените проучвания за паметника на Бузлуджа са отпуснати нови 60 000 долара за укрепване на мозайките. Дейностите започнаха през август и трябва да приключат до октомври тази година.

Проектът се координира от фондация „Проект Бузлуджа“ с участието на реставратори от общо пет европейски университета: Националната художествена академия в София, Академията по изкуствата (АМТИИ) в Пловдив, Техническия университет в Мюнхен, Университета по приложни изкуства в Берн и Академията по изящни изкуства в Дрезден, както и неправителствената организация Диадрасис от Атина.

По същата програма на фондация „Гети“ през 2019 г. паметникът Бузлуджа получи финансиране от 185 000 долара за изготвяне на „План за опазване и управление“, който се планува да бъде завършен в края на тази годината.

Като част от “Плана за опазване и управление” до края на август се провежда кампанията „Неписани истории за Бузлуджа“.

0883346496
my.buz.story@gmail.com
www.buzludzha-project.com
www.facebook.com/buzludzhaproject


 

ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА РАБОТА ОТ:

Банер

www.jazzfestkz.eu

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

ВРЕМЕТО

Банер

Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте: