Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Стабилизираха мoзкайките на Бузлуджа

В последните два месеца екипа на арх. Дора Иванова в паметника на Бузлуджа успя да направи почистване на сградата, да събере камъчетата от мозайката, да укрепи най-уязвимите мозайки, както да направи конструкция на вътрешния кръг за навес, който до няколко седмици трябва да е готов.

 

Монументът на връх Бузлуджа е държавна собственост и се управлява от Областна администрация - Стара Загора. Към момента той все още чака да получи статут на паметник на културата. Във връзка с обвинения в социалните мрежи, че Областният управител Гергана Микова е спряла държавни средства към "Бузлуджа.

Уязвимите мозайки на Бузлуджа са стабилизирани благодарение на второ финансиране от фондация “Гети”. 60 000 долара бяха отпуснати за опазването на едно от най-големите модерни мозаечни произведения в Европа. По същата програма на фондация „Гети“ през 2019 г. паметникът Бузлуджа получи финансиране от 185 000 долара за изготвяне на „План за опазване и управление“. По думите на ахр. Иванова програмата на "Гети" приключи.

Следващата крачка на екипа е да се направи навес на външните мозайки, които вече са стабилизирани, за да може да бъдат спасени през следващите зими. За тази цел ще бъде обявена дарителска кампания на сайта на фондацията "Проект Бузлуджа", а за изграждаднето на защитното съоръжение са необходими близо 64 хиляди лева.

 

ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА РАБОТА ОТ:

Банер

www.jazzfestkz.eu

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Банер

Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте:


loading...