Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Новините са на нов адрес kazanlak.info:


Новините са на нов адрес kazanlak.info:


Розопроизводители пред фалит. Искат подкрепа от държавата

Розопроизводители пред фалит. Искат подкрепа от държавата
Има входирани три предложения от миналата седмица към Министерството на земеделието за Kонсултативния съвет. Едното предложение, което и днес обсъдихме с колегите, които са съгласни с предложението е:


-  да бъдат обезщетявани хора (чиито розов цвят ще остане на градините и няма да бъде изкупен) с около 300 лв на декар.  При положение, че розопроизводителя  докаже с два вида обработка на маслодайната роза,  че няма да прави розобер.  Единият вид е с изрязването долу – така нареченото подновяване, а другия вид - частично. Това е едното предложение, което  се  прие от хората.

Второто предложение е:
-    в рамките на 20 дена държавата да направи всичко възможно да изплати някакъв вид субсидия  De minimis  между 90 и 100 лв за да може хората да влязат и да си обработят градините.
Има още две предложения от миналата седмица. Едното е за мораториум върху засаждане на нови насаждения.

Третото предложение е за предоставяне на субсидия за изкореняване на маслодайна роза по линия на Европейския парламент и Европейската комисия,  по линия на винени лозя.  Има такава субсидия,  това също е предложено.  Отправено е и предложение на този Консултативен съвет към Министерството е да бъдат подпомогнати и дестилериите за да може да бъде изкупен цвета на хората.

За консултативния съвет говорено ли е с министър Танева?
Да говорено е,  не е определена дата, има чуваемост от страна на Министерството на земеделието,  като става вече две години,  предприемат някакви мерки за розопроизводителите  Дирекция директор Петър Кировски който отговаря за Отдел Растениевъдство, а от госпожа Танева имаме уверението, че Консултативния съвет ще се състои преди 10-ти март.

Искания към Министерството на земеделието за Kонсултативния съвет.
1.    Да бъдат обезщетявани хора (чиито розов цвят ще остане на градините и няма да бъде изкупен) с около 300 лв на декар - при положение, че розопроизводителя  докаже с два вида обработка на маслодайната роза,  че няма да прави розобер.  Единият вид е с изрязването долу – така нареченото подновяване, а другия вид - частично.
2.    В рамките на 20 дни държавата да направи всичко възможно да изплати някакъв вид субсидия  De minimis  между 90 и 100 лв за да може хората да влязат и да си обработят градините.
3.    Да има мораториум върху засаждане на нови насаждения.
4.    Да се предостави субсидия за изкореняване на маслодайна роза по линия на Европейския парламент и Европейската комисия,  по линия на винени лозя. Да бъдат подпомогнати и дестилериите за да може да бъде изкупен цвета на хората.
От госпожа Танева имаме уверението, че Консултативния съвет ще се състои преди 10 март.

 
Банер

Културен афиш:

www.jazzfestkz.eu

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Автобусно разписание:Виж