Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Какво събира Свети Патрик и Св. св. Кирил и Методий на фреска в Мъглижкия манастирНа 17 март католиците почитат Свети Патрик, покровителят на Ирландия. Малко известен факт е, че в Мъглижкия манастир „Св. Николай“ се намира уникален стенопис на Св. Патрик. Той е изографисан в църквата на видно място вляво от олтара в цял ръст, редом до светите братя Кирил и Методий. Автор на фреската в далечната 1909 г. е небезизвестният Петьо Ганин, казанлъшки зограф и куриер на Левски.
Според отец Йоан от Мъглижкия манастир необичайната иконопис е направена с цел да обедини просветителите на Славянските народи с покръстителя на скандинавските народи и Ирландия.

Защо обаче точно през 1909 г. известният зограф Петьо Ганин е решил да изобрази светецът, покровител на ирландците и покръстител на северните народи редом до Св. св. Кирил и Методий е любопитна историясвързана с ирландския благородник филантроп и българофил Пиърс О' Махони.

Предполага се, че той е сред благодетелите отделили средства за възстановяването на църквата и изографисването й. Именно неговата фамилия стои в десния долен ъгъл на фреската.

През 1903 г. той създава сиропиталище в София, в което се грижи за деца бежанци от Македония и Беломорска Тракия, жертва на турските изстъпления през Илинденско-Преображенското въстание.

Смята се, че той е дарил средства за изографисването на манастира през 1909 г. с условието Свети Патрик да присъства редом със светите братя Кирил и Методий. Знае се, че Махони дори приема православната вяра, но не спира да е член на Ирландската църква, което може да обясни желанието му да види светците закрилници на двата народа един до друг.

Според кметът на Мъглиж Душо Гавазов преди години ирландското посолство е имало интерес да дари пари за възстановяване на част от манастира, но не се е стигнало до финансиране.

Отец Йоан припомня, че в Манастира многократно се е укривал Васил Левски, а преди време е възстановена килията на Апостола, както и някогашното килийно училище.

А Мъглижкият манастир е известен и с други необичайни стенописи. На фреските там някои от българските светци са изографисани в народни носии. Необичайно за канона е изографисването в обща иконопис и на Св. Николай със Св. Георги.

За съжаление времето не е пожалило сградата на основния храм и той се нуждае от ремонтни дейности, за да спре проникването на унищожителната за стенописите влага.

https://bnr.bg/starazagora/

 
Банер

Културен афиш:

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте: