Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Новините са на нов адрес kazanlak.info:


Новините са на нов адрес kazanlak.info:


21-ви март - Четири в едно

Доброволците на Взаимопомощ в двуезичния си сайт https://theyouth.info/ по проект Взаимопомощ на Европейския корпус за солидарност ни напомнят интересен факт. 21-ви март е известен като Световен ден на поезията и кукления театър. Но не само на този ден се празнуват и Международният ден на хората със синдрома на Даун и Международен ден за етническа толерантност. Именно днес пристигат и започват работа новите доброволци за третата част на проекта от Словакия, България, Латвия и Румъния.

Световният ден на поезията е учреден през 1999 г. от Юнеско. Целта на обявения ден е да се признае обществената ценност на поетичното изкуство като носител на езиковата красота, културата, свободния дух и творчески заряд, който ни издига над тривиалното и винаги ще бъде белег за висок човешки идеал. За България  Ден на поезията е 1 октомври, които според ЮНЕСКО е Световен ден на музиката. А от 1980 г. у нас се чества и като Празник на българските певци и музиканти.

През 2003 г. Международния съюз на куклените театри към Организацията на ООН по въпросите на образованието, науката и културата (ЮНЕСКО), обявява 21 март за ден на Кукления театър. Посвещава се на подкрепата и популяризирането на кукленото изкуство по целия свят.

За първи път този ден е отбелязан като Международният ден на хората със синдрома на Даун по време на VI световен симпозиум по инициатива на Европейската и Международна асоциации с цел превенция и помощ на хората със синдрома на Даун, който се провежда в Палма де Майорка през 2006 година. От 2012 г. Организацията на обединените нации (ООН) официално подкрепя инициативата. Международната асоциация на хората със Синдром на Даун стимулира своите членове по целия свят да избират свои собствени инициативи и събития, с които да привличат внимание и да разясняват какво представлява синдрома, какво означава той за хората, които са засегнати от него и как те играят важна роля в нашия живот и общества. Синдромът на Даун е състояние, при което допълнителен генетичен материал – трето копие на 21-та хромозома – предизвиква забавяне в развитието на засегнатото дете. Затова и двадесет и първият ден на третия месец е избран символично, за да покаже, че синдромът е свързан с тризомията (три копия) на 21-вата хромозомна двойка.

Не на последно място на 21-и март се обединяваме и в борбата срещу расизма. Генералната асамблея на ООН провъзгласява през 1966 г. този ден за Международен ден за премахване на всички форми на расовата дискриминация. В този ден през 1960 г. 69 демонстранти срещу апартейда в Шарпвил, ЮАР, са убити от полицията. Много от тях застреляни в гръб. Сред убитите има жени, има деца. 180 души са ранени.

Кофи Анан, бивш генерален секретар на ООН и носител на Нобелова награда за мир казва: „Може да изповядваме различни религии, да говорим различни езици, да имаме различен цвят на кожата, но всички ние принадлежим към една раса – човешката раса.”


 
Банер

Културен афиш:

www.jazzfestkz.eu

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Автобусно разписание:Виж