Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Новините са на нов адрес kazanlak.info:


Новините са на нов адрес kazanlak.info:


ИМ „Искра“ Ви кани на среща с известния траколог проф. д. изк Ваня Лозанова-Станчева

На 11.06 (Петък), Исторически музей „Искра“, ще има честта да бъде домакин на известния траколог проф. д. изк Ваня Лозанова-Станчева, която ще представя новата и книга „Зевксипос или Бизантион - Градът на слънцето“ (Издателство "Парадигма", София), то ще бъде съпътствано с две лекции, в Музея на Розата. Входът е свободен.

Програма:

10:00 – 10:45 ч. – Лекция на тема „Древна Тракия и траките: загадки и реалности“

11:00 – 11:45 ч. – Лекция на тема „Император Константин I Велики между Бизантион и Константинопол“

11:45 ч. – Представяне на книгата Зевксипос или Бизантион - Градът на слънцето. Издателство "Парадигма", София.

„На трети индиктион 5838 година от Сътворението на света, или на 11 май 330 г., в понеделник, Рим престанал да бъде единствен и абсолютен център на Римската империя. На около 800 км източно от Вечния град се издигнал сериозен конкурент, обречен скоро да го измести и засенчи не само по слава, но и по пищност - Константинопол, древният Бизантион.

Церемонията по освещаването на назования на император Константин град, доста по-късно наречен "Новия Рим", била ослепителна с великолепието и многозначителните си религиозно-политически демонстрации, в които нямало място за християнски внушения. В нея Константин използвал демонстративно и преднамерено соларната символика, в която късноантичните и средновековните  автори разпознават един слънчев бог, идентифициран от тях най-общо като Хелиос и Аполон. Местното тракийско население на Бизантион, обаче, го наричало Зевксипос, мистичното име на Слънцето...“

Книгата е издадена с финансовата подкрепа на Министерството на културата.

Втората лекция, "Император Константин I Велики между Бизантион и Константинопол" е част от книгата и представя някои основни идеи за фигурата на императора, неговите религиозно-политически модели на поведение и философски предпочитания.

Очакваме ви с нетърпение!

 
Банер

Културен афиш:

www.jazzfestkz.eu

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Автобусно разписание:Виж