Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Административният съд: Кметът да се отчита на всяко редовно заседание на Общинския съвет

 Изцяло в правомощията на Общинския съвет е да избере и организира начина, по който ще реализира контрол. Включването в дневния ред на всяко редовно заседание на ОбС като точка първа „Текущ и последващ контрол върху изпълнението на приетите актове” е законосъобразно.

Това пише в Решение №94  Административният съд в Стара Загора, относно жалбата на кмета на община Казанлък, с която е оспорено Решение №72 от 27 ноември 2008 година на ОбС.  Според Съда няма законова пречка ОбС, по своя преценка, да реши и задължи кмета да представя отчети по-често като гаранция за защитата на обществения интерес и като израз на правомощията по чл.21, ал.1, т.24 от ЗМСМА. От това следва кметът да  докладва на всяко редовно заседание за изпълнените и неизпълнените решения на ОбС. Административният съд определя като законосъобразен текстът в Решение №72, с който кметът на общината е задължен да отговаря на  въпросите на общинските съветници веднага или на следващото заседание на местния парламент. Кметът ще докладва и за изпълнението на програмите и стратегиите, приети от местния законодателен орган. Изискването, което съветниците записаха в решението си, относно стриктното и коректното изпълнение на задълженията на кмета по чл.44, ал.1, т.18 от ЗМСМА, е също законосъобразно. Текстът не създава никакви нови задължения за кмета, тъй като в него само се декларира волята на Съвета, сочи съдебното решение.
Административният съд счита,  че липсват мотиви кметът да прави отчет за изпълнението на бюджета за „съответен период”, т.е.  не става ясно какво ОбС е имал предвид в решението си  под „съответен период”.  Тази неяснота води до невъзможност кметът да го реализира. В тази част решението не може да се изпълнява на практика, тъй като е невъзможно  за всяко заседание на ОбС да се подготвя отчет на бюджета за времето между две заседания. Трудно за изпълнение на практика е и докладването по предприетите действия в изпълнението на Наредбите на ОбС, тъй като те  са много, сочат съдебните изводи. Липсата на конкретност отменя само т.2 и т. 4 в Решение №72 /виж Решение №72 в Нормативни актове - obs.kazanlak.bg/. Решението на Административния съд подлежи на обжалване пред ВАС.

Информация: Пресс център на Общински съвет Казанлък    

 

ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА РАБОТА ОТ:

Банер

Културен афиш:

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте: