Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

През 2010-та може да продължи изграждането на западния обходен път на Габрово

 Необходимо е да се планират средства за изграждането на Западния обходен път и това може да стане в бюджета за 2010-та година, каза в Габрово транспортния минисър Петър Мутафчиев.

Той информира, че освен направения работен проект на околовръстното, има и оценка на въздействието на околната среда. „Поех ангажимент да се направи всичко възможно в рамките на 2,5 години да успее пътя да бъде реализиран”, каза още Мутафчиев.  Ще бъдат проведени разговори с изпълнителния директор на НАПИ Янко Янков и министъра на финансите за финансова подкрепа на агенцията за започване на проекта.

Кемтът на Габрово Томислав Дончев е уведомил Мутафчиев, че има интерес от 4 компании за инвестиране в тунела под Шипка. Ако това се препотвърди, НАПИ може да подготвя тръжната документация за прокопаването на тунела, каза още министъра.  Според него обаче околовръстния път не бива да се включва в концесионна процедура, тъй като там ще трябва да бъде въведена тол-такса, и допълни, че трябва да се търси начин строителството да се финансира от държавата, за да може да бъде в интерес на хората.

Мутафчиев е разговарял с Дончев и за конфликтната точка – преминаването на габровските превозвачи през прохода. Може да се търси вариант единствено вътрешните превози да преминават през Шипка, смята министъра.  Това обаче трябва да бъде обсъдено с ръководството на Община Казанлък, тъй като тече ремонт на пътя през село Дунавци – отклонението от Шипка за Калофер. Заради това се налага всички камиони да преминават през центъра на Казанлък. Мутафчиев изрази надежда, че въпросът ще бъде решен до четвъртък.

Цветомир Русинов dariknews.bg

 

ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА РАБОТА ОТ:

Банер

Културен афиш:

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте: