Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Само Кунева и Валстрьом от бившите комисари с нови елитни позиции


 Единствено българката Меглена Кунева и шведката Маргот Валстрьом от досегашните комисари ще поемат елитни позиции, след като следващата седмица бъде гласувана новата Европейска комисия, коментира информационният сайт EurActiv.

Тринадесет от досегашните комисари ще останат в новия й състав, но останалите трябва да си намерят нова работа. Традиционно бившите комисари се връщат в родината си, където отново се заемат с вътрешна политика, а по-възрастните обикновено се насочват към университетско преподаване или неправителствени организации.

Кунева и Валстрьом обаче няма да поемат по този път. Българският комисар ще бъда назначена за директор на Бюрото на европейските политически съветници (БЕПС) - вътрешния мозъчен тръст на комисията. Досега този орган имаше формални функции, но според източници, близки до председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу, той иска да го направи много по-силен. EurActiv отбелязва, че Барозу искаше да запази Кунева в комисията, но съпротивата на българския премиер Бойко Борисов осуети плановете му. С назначаването й за шеф на БЕПС обаче Барозу се надява да изгради силна институция, която да му позволява да оказва влияние върху "рецептите на политики", който дава бюрото.

Валстрьом пък в понеделник беше избрана за специален пратеник на ООН по сексуалното насилие по време на въоръжени конфликти. Изнасилването като военно оръжие е задълбочаващ се проблем в някои части на Африка и има нужда от специално внимание. Според анализатори назначаването на Валстрьом е логичен избор, тъй като по време на мандата си в ЕК, където отговаряше за институционалните дела, е била ревностен защитник на правата на жените.

Бъдещето на останалите комисари не е толкова бляскаво. Някои от тях изобщо не са споделили плановете си. Малтиецът Джо Борг заяви, че ще се оттегли от публичния живот, а датчанката Мариан Фишер Боел каза, че ще се посвети на внуците си.

Заявка за академична кариера направиха германецът Гюнтер Ферхойген, който отговаряше от 2004 г. за индустрията, а преди това за разширяването, и гъркът Ставрос Димас.

Унгарецът Ласло Ковач обяви, че ще участва в парламентарните избори в страната си по-късно тази година, а ирландецът Чарли Макгрийви, който отговаряше за вътрешния пазар, се очаква да вземе участие в бордовете на няколко компании. Румънецът Леонард Орбан обяви, че ще поеме пост в Румъния, който да сближи Брюксел и Букурещ, но не уточни какъв.  Макар и да не е споделил плановете си, френските медии съобщават, че Жак Баро най-вероятно ще бъде номиниран за конституционен съдия в Париж.

Единствената пълна неяснота остава за австрийката Бенита Фереро-Валднер, която се бореше с българския кандидат Ирина Бокова за поста генерален секретар на ЮНЕСКО, но загуби.  

Диана Петрова
Информационен център „Европа директно” - Стара Загора
Офис Казанлък
Ул.”Искра „ №4
тел. 0431 62817
web: www.europedirect.szeda.eu
 
Банер

Културен афиш:

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Автобусно разписание:Виж