Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

“В Европейския съюз вие имате потребителски права. Отстоявайте ги!”


 Представител на Европейския комисар за защита на потребителите Меглена Кунева днес даде старт на информационна кампания, целяща да информира българските граждани за техните потребителски права както у дома, така и в другите държави-членки на ЕС. „Законодателството на ЕС ни предоставя права, но създаването на законодателство е едва първата стъпка към ефективното прилагане на правата на потребителите", каза г-жа Живка Петкова, заместник-ръководител на кабинета на комисаря,  в приветствието си към участниците в откриването на кампанията. „За да направим така, че тези права да заработят на практика са необходими три неща: да ги познаваме, да ги отстояваме и да знаем къде да потърсим допълнителна информация или съвет". Кампанията е част от усилията на Европейския съюз да помогне на гражданите от новите страни в ЕС да се възползват реално от правата си на европейски потребители.

 

Според представителя на комисар Кунева, основната цел на кампанията е да окуражи българите да станат по-информирани и уверени потребители - да са готови да защитят и да се възползват от своите права.

По време на пресконференцията за откриването на кампанията в Информационния център на EC, модерирана от г-жа Зинаида Златанова, Ръководител на Представителството на Европейската комисия в България, бяха представени резултатите от изследване на ЕС, проведено преди няколко месеца, и те сочат, че:
•    повече от две трети от българите на възраст от 21 до 45 години искат да знаят повече за правата си, когато закупените от тях стоки (например перална машина или MP3 устройство) не работят добре;
•    две трети са заинтересовани да научат какво могат да направят, ако са получили подвеждаща или непълна информация при покупката на стоки или услугите и;
•    повече от шест от всеки десет искат да знаят повече за правата си, когато вземат кредит за закупуване на автомобил или компютър.
Кампанията 'В ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ ВИЕ ИМАТЕ ПОТРЕБИТЕЛСКИ ПРАВА. ОТСТОЯВАЙТЕ ГИ!' ще популяризира дейността на "Активни потребители", бившата Българска национална асоциация на потребителите, като независим източник на информация и съвет за потребителите.

„Ние искаме да обърнем внимание на важността българските граждани да участват активно в изграждането на потребителската защита, така, както това се случи в други европейски държави", заяви г-н Богомил Николов, изпълнителен директор на асоциацията. „Кампанията ни предоставя отлична възможност да направим точно това и съответно да модернизираме своя имидж, както и име".

В своето приветствие госпожа Петкова подчерта, че: „Предизвикателството за организацията Активни потребители ще бъде да достигне до по-широка публика; и да превърне своето списание и интернет страница в ценен източник за информация и съвет за българските потребители."
Основни акценти на кампанията ще бъдат потребителските права в случаи на дефектни стоки, потребителски кредит и пакетни почивки. Основните права ще бъдат популяризирани чрез телевизионни, интернет и печатни издания.

Подробна информация можете да намерите в брошурите, които Активни потребители ще публикуват по 15 теми в периода на кампанията. Същите можете да получите в техните офиси, Европейския потребителски център-България и на страницата на информационната кампания: www.aktivnipotrebiteli.bg/kampania .

Г-жа Петкова разясни и амбицията на кампанията да работи заедно с бизнеса. Тя подчерта, че: "'Фирмите - малки и големи - трябва също са запознати с потребителските прав". Нейното послание към производители и търговци бе да „бъдат приятелски настроени към потребителите" и да въвеждат добри практики, „отиващи отвъд рамките на минималните законови изисквания". Според нея това не трябва да се разглежда като разход, а като конкурентно предимство в модерната свободна и отворена икономика.

Инициативата ще протече в рамките на 2010 г. и в допълнение на вече споменатите дейности ще включва пътуваща кампания, която ще посети всички регионални центрове през летния сезон.

Потребителите могат да намерят допълнителна информация, като се свържат с Активни потребители на телефон 02/989 01 06, интернет адрес  www.aktivnipotrebiteli.bg/kampania или посетят офиса на Активни потребители  (адрес: София 1504, ул. "Врабча" № 26)
Кампанията е изцяло финансирана от Европейския съюз: договорът за провеждане на кампанията бе подписан след провеждането на обществена поръчка, спечелена от консорциум, включващ Lowe Swing Communications, PR Point, Initiative Media Club и South East European Research Corporation.

Диана Петрова
Информационен център „Европа директно” - Стара Загора
Офис Казанлък
Ул.”Искра „ №4
тел. 0431 62817
web: www.europedirect.szeda.eu
 
Банер

Културен афиш:

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Автобусно разписание:Виж