Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Кунгюн: Акциите на ДАНС в Родопите са закъснял, но здравословен акт за българската нация

 Две са възможните дати за провеждането на Общо събрание на мюсюлманите от Казанлък. Това стана ясно днес, след редовното заседание на Временното служебно джамийско настоятелство.  22-ри или 29-ти октомври - петък са двете дати, предложени от Настоятелството на мюсюлманите в местната джамия.  На коя от тях ще се проведе форум на местните мюсюлмани ще е ясно след съгласуване с Председателя на Висшия духовен мюсюлмански съвет, съобщи Мендерес Кунгюн, член на временното джамийско настоятелство.

На днешната среща са обсъждани и други въпроси, свързани с местните джамийски дела: членовете на временното настоятелство, са обсъждали Устава на мюсюлманското изповедание в Република България,като са дискутирали различни предложения, свързани с изработката на бъдещия проекто- устав , в контекста на провеждането на бъдещата Висша мюсюлманска шура,която предстои да се свика съгласно действащия устав от 1996 година от Висшия духовен мюсюлмански съвет.
Отчет за свършеното досега от временното настоятелство и проблема с липсващите отчетни книжа в джамията ,което възпрепятства ревизията също са били обект на заседанието.

За Дарик Мендерес Кунгюн уточни, че на сбирката днес не е повдиган и не е обсъждан въпроса с настояванията на мюсюлманите от Родопите за извинение от страна на ДАНС, по повод стартиралата акция в началото на седмицата срещу последователите на радикалната ислямска религиозна организация.
Кунгюн заяви, че ставащото по-скоро кара хората да се страхуват и стъписват от случващото се, като са повече загрижени за съдбата на мюсюлманското вероизповедание в България.


В качеството си на лидер на Национално турско обединение Кунгюн коментира акцията на ДАНС по следния начин: по думите му „ случващото се е в интерес на националната сигурност и на турско-мюсюлманската общност в страната".
Като представител на Турското обединение той заяви, че адмирират подобни акции на българското правителство, насочени срещу инвазията на нетрадиционната за местните мюсюлмани арабска ислямска школа.
Акциите на ДАНС в Родопите, Кунгюн определи като: закъснял акт, но пък здравословен за българската нация.

Деляна Бобева www.dariknews.bg   
 
Банер

Културен афиш:

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Автобусно разписание:Виж