Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Казанлъшкият кмет създава партия?


 Нов политически субект ще се появи в Казанлъшко съвсем скоро, научи Дарик. Според проекто-устава на новата формация, който от седмица се разпространява апокрифно из Казанлък и района, новата формация ще се казва Движение „Гражданско местно самоуправление ". Има и второ предложение за името на новата формация- Национално гражданско самоуправление. Движението ще се регистрира по Закона за политическите партии в България.
Според запознати, същинската промоция на новата формация с активно участие на гражданите от общината в нея, ще е в началото на следващата година.
За идеолог на гражданската политическа структура се сочи кметът на Казанлък Стефан Дамянов и негови приближени.

Целта била по този начин да се участва активно в предстоящите догодина местни избори, със собствен кандидат за кмет, който да може да разчита на широка подкрепа от различни структури на гражданското общество, но и от политически сили.

Другата цел е създаване на листа от кандидати за общински съветници на гражданското движение, видни казанлъчани, хора с авторитет, доказани професионалисти в различни сфери, консенсусни и приемливи от голям брой казанлъчани личности.

Има и трета цел- предвид на това, че движението ще се регистрира по закона за политическите партии, с него да се участва и в парламентарни избори.


Запознати с политическия живот на Казанлък припомнят, че подобен опит преди 7 години направи бившият кмет на Казанлък при кандидатирането си за втори кметски мандата- тогавашният генерал от резерва и бивш командващ Първа българска армия генерал Стефан Дервишев. За издигането си обаче Дервишев ползва Инициативен комитет, а не на партия, каквото на практика ще е Движение „ Гражданско самоуправление".

През 2003-та година той загуби на балотаж от настоящия кмет на Казанлък Стефан Дамянов, но успя да влезе в Общинския съвет със своя 5 -членна група от общински съветници, наречена „ Заедно за община Казанлък". Дервишев оглави групата, която се превърна в кметски коректив и със значителна тежест и авторитет при вземането на решения.

С настоящото ново гражданско формирование се целяло точно това, дори нещо повече: твърдят опозиционери на новата структура: а именно сегашният кмет на общината да има сериозно присъствие в бъдещия общински съвет, където да влияе на вземането на решения.

Според някои представители на лявото пространство в Казанлък, със създаването на Движение „Гражданско местно самоуправление" се цели нещо по-голямо: настоящият кмет ако не успее да се пребори за трети мандат, то поне да оглави новия Общински съвет на Казанлък и по този начин да остане център на властта в града на розите.

Като потенциални членове на новото формирование се сочат общински служители, кметове на населени места, съратници на казанлъшкия кмет, представители на различни политически сили и част от местния бизнес.

С целите и ценностите, които политическата формация на гражданите от Казанлъшко ще преследва, на практика ще търси свои симпатизанти сред редиците на левия електорат и патриотично настроените граждани. Съгласно проекто- устава на новата структура, Движението за местно самоуправление ще изповядва ценностите на патриотизма, суверенитета и националната независимост на България. Ще работи за изграждането на демократично и справедливо общество, за създаване на предпоставки за развитие на местните общности и на всеки гражданин по отделно, съгласно Конституцията на страната.

Движение за местно самоуправление ще съдейства и отстоява пълноценното включване на гражданите в обсъждането и вземането на решения, които касаят местните общности, ще работи за засилване ролята и участието на гражданите в местното самоуправление. В проекто -устава в се казва също, че Движението ще подкрепя всички инициативи за ново деление на страната на административно-икономически райони и на местни региони, чрез намаляване броя на областите и общините.

Децентрализацията на общините, усъвършенстването и опростяването на процедурите за възлагане на обществени поръчки и публично-частно партньорство, създаване на законови механизми и процедури за издигане и отзоваване на народни представители общински съветници, които не изпълняват своите ангажименти и предизборни платформи, са другите цели на Движението за гражданско самоуправление.

Друга важна цел на новата формация е и гражданския контрол върху дейността на местните власти. Това ще става чрез изграждането по квартали и населени места на групи за обществен контрол. Подобни групи бяха създадени по кварталите на Казанлък още преди три години, когато настоящият кмет и негови приближени инициираха и създадоха обществени комитети по квартали. Голяма част от тези комитети проведоха по няколко събрания и на етапа дейността и функциите им са неясни.

Новото гражданско движение ще събира своята членска маса от редиците на безпартийните, а така също и от членовете на различни партии, тъй като съгласно проекта за Устав, „няма законово ограничение за членуване в политически партии". В движението ще има и статут на симпатизант, който ще се утвърждава от Клубния съвет на Общинската организация.

Членски внос от левче за работещи и 50 стотинки за пенсионери, дарения на физически и юридически лица, доброволни вноски, продажба на материали с партийно - пропагандно съдържание , фондонабиращи мероприятия и държавна субсидия ще са начините за финансиране на новата формация.
Ръководен орган на Движението за гражданско самоуправление, което е с амбиция да се превърне в национално, ще е Националното събрание или Конгрес, Националният политически съвет, Проверителна комисия и ръководни органи по места. На областно ниво висш орган ще е Областното събрание. То ще има за основна задача разработването на Стратегия и програма за развитие. Мандатността за всички е 4 години.

Знаме с бяла и червена ивица, с три стилизирани човешки фигури и емблема ще са символите на бъдещата формация.

Проекто-уставът на Движението за гражданско самоуправление е сред най- дискутираните в политическите среди на Казанлък. Представители на различни формации, запознати с него твърдят, че четивото е компилация от уставите на две основни политически сили- на БСП и на ГЕРБ.

Въпреки широкото дискутиране на въпроса, официално нито една политическа партия от Казанлъшко не е излязла със свое становище по въпроса за създаването на т.н. „кметска партия на Дамянов" в Казанлък.

Деляна Бобева www.dariknews.bg        

 
Банер

Културен афиш:

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Автобусно разписание:Виж