Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

В Казанлък бе отбелязан втория рожден ден на Дневния център за деца с увреждания


 Преди две години в ДГ N 11 “Слънце”, намираща се в ж.к. “Изток” в Казанлък,  бе официално открит Дневният център за деца с увреждания. Проектът е финансиран от Европейския съюз по Програма ФАР и от националния бюджет. Неговото изпълнение започва на 1 април, 2008 г. а на 22 август 2008 г. официално е прерязана лентата. Стойността му е 134 466.75 €, от които 100 799.66 € е финансиране по Програма ФАР и 33 667.09 € е национално съфинансиране. Водеща организация по проекта е Община Казанлък с партньор Сдружение „Бъдеще за децата с увреждания” - Казанлък.


На 8 октомври 2010 г. Дневният център отбеляза своя рожден ден. От името на кмета на Община Казанлък Стефан Дамянов екипът и децата бяха приветствани от секретаря на общината Рада Гоцкова. Прекрасни цветя за градината, в която има детски съоръжения и лабиринт, и вкусни сладкиши получиха малчуганите по случай празника, а в поздравителния си адрес кметът Стефан Дамянов подчерта: „Община Казанлък винаги е откликвала на проблемите на семействата, които отглеждат деца със специални потребности. Целта на този Дневен център е да се избегне настаняването в специализирани институции на такива деца на възраст  3 до 18 години, да се преодолее социалната изолация на семейства с деца с увреждания  чрез предоставяне на комплекс от услуги – дневни грижи, възстановителни и рехабилитационни услуги, семейно консултиране и подкрепа. Убеден съм, че Дневният център в Казанлък не само постига поставената цел, но се развива непрекъснато в името на децата, благодарение подкрепата на Община Казанлък, на всеотдайността на целия екип, на сътрудничеството с родителите, със социалните партньори и неправителствените сдружения.”

Директорката на Дневния център за деца с увреждания Веска Мараджиева показа на присъстващите гости свършеното до този момент. Центърът е започнал работа с 34 деца – на 24 целодневни грижи и 10 деца – на почасови занимания, със 17 души персонал. От 1 април 2009 г. обаче той преминава на делегиран бюджет от държавата, което налага съкращаване на персонала с 6 души, а децата, които се обгрижват тук, се намаляват на 26. Въпреки това за две години 52 нуждаещи се казанлъчанчета са преминали пред Дневния център, като са получили специализирана помощ. Всичко това е станало възможно благодарение  на подкрепата на Общината, на Сдружение „Бъдеще за децата с увреждания” – Казанлък, и фондация „Сийдър”, както и на доброволката от Корпуса на мира Ани Андрюс, която работи по специална програма за индивидуална работа с деца със специални потребности.
Желанието на екипа е да разшири дейността на дневния център, като  капацитетът му се увеличи на 40 деца. Защото и сега има нуждаещи се деца, които не могат да ползват специализираните услуги на центъра, поради недостиг на места.

Юлия Младенова
"Връзки с обществеността"
Община Казанлък

 
Банер

Културен афиш:

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Автобусно разписание:Виж