Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Жилищата на самотно живеещите, трудно подвижните и болните хора са най-застрашени от пожари


 Жилищата на самотно живеещите, трудно подвижните и болните хора са най-застрашени от пожари , предупреждават от Пожарната. Какво сочи черната статистика?
90-годишен казанлъчанин пострада при пожар, причинен от неправилно боравене с електрически уред на 14 януари т.г. Месец по-рано 75-годишен мъж почина от задушаване в дома си в Казанлък . 

Смъртта му бе причинена от задушаване, предизвикано от тлеещата завивка на леглото, върху която е паднал необезопасен ел. уред. На 16 ноември м.г. при пожар, причинен от късо съединение в отоплителен уред, загина самотно живееща 89-годишна жена от Стара Загора. На 7 т.м. в резултат от небрежно боравене с отоплителен уред загина 67-годишен старозагорец.

От пожарната предупреждават, че възрастните хора имат понижена сетивност – слухът, зрението и обонянието им се влошават с напредването на годините. Това, съчетано с присъщата за възрастта разсеяност и понижена подвижност водят до увеличаване на риска за възникване на пожар.
Най-честите причини на пожар в дома на хората от третата възраст са забравени включени електрически уреди. Включените и оставени без наблюдение котлони, електрически печки и електрически одеала са най- опасни. Извършване на некачествен ремонт на отоплителни и електрически уреди с подръчни средства и от псевдо-майстори. Късите съединения в ресултат на това, са честа причина за запалвания.

Съхраняване на голямо количество стари дрехи, списания, вестници, дърва за зимата, които способстват за бързо разпространение на евентуален пожар. Пушенето в леглото е причина за ежегодната смърт на над 25 души в България.Тлеещата цигара лесно запалва завивките. Няма открит огън, но се отделя много токсичен дим, който предизвиква задушаване. Много от хората, загубили близък палят кандила и свещи и ги оставят без наблюдение. Откритият пламък лесно запалва намиращите се в близост леснозапалими материали.

информация: радио Вис Виталис

 
Банер

Културен афиш:

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Автобусно разписание:Виж