Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Прабългарска школа за оцеляване „Бага-Тур" на 10 години

  Тази вечер в Регионална библиотека „Захарий Княжески" прабългарска школа за оцеляване „Бага-Тур" ще отбележи 10 години от създаването си.

„Идеята на "Бага-тур" е да популяризира българската история,ценностната система и методите на обучение на древните.Според нас, за да се развива държавата ни, всяко поколение трябва да приеме най-доброто от предишното и да го предаде на следващото", обясни пред Дарик ръководителят на прабългарската школа Явор Гънчев. Към момента в „Бага-тур" се обучават над 120 души, голяма част от които са деца.

„Една от големите ни цели е „Бага-тур" да стане национално движение. Засега имаме групи в Стара Загора, София и Варна, които тренират на клубен принцип,като се събират по три пъти седмично за два часа. Редовно правим и лагери през ваканциите на учениците", разказа още Явор Гънчев и допълни,че школата има и възрастни поддръжници, които със знанията си подкрепят идейно организацията, а младежите от своя страна са тези, които са дейната част на организацията.

10-годишният юбилей на „Бага-тур" ще бъде отбелязан с представяне на резултатите от проекта "Древният конен път на българите към европейските земи - послание за културно и духовно обединение на народите".

„Изпълнявахме този проект една година и сме много доволни от постигнатото. Основната идея на проекта е приобщаване на младежите от града и региона към българската история и култура. През изминалата година направихме няколко художествени възстановки на исторически събития,легенди и ритуали,свързани с българската история", обобщи Явор Гънчев. В рамките на проекта са изградени съоръжениия за пресъздаване на битието на древните, били са издирени и исторически източници, отразяващи прабългарския начин на живот.

„Всички, които дойдат на празника ни, ще имат възможност да видят изработените от школата юрта, елементи от прабългарски стан, както и 30-минутния документален филм за историята на "Бага-тур", каза още Явор Гънчев.

Прабългарска школа за оцелява
 

ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА РАБОТА ОТ:

Банер

Културен афиш:

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте: