Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Първа по рода си животоспасяваща операция на прилеп

 Първата по рода си операция на прилеп в България бе извършена в Стара Загора. На нощния бозайник е направена истинска остеосинтеза, с цел да се спаси счупеното крило на прилепа. Операцията е извършена от д-р Слави Цеков и екипът на ветеринарна клиника в Стара Загора, кочто сътрудничи на Спасителния център за диви животни на Зелени Балкани.

Прилепът е от вида Nyctalus noctula - ръждив вечерник. Той е приет от Пловдив в Спасителния център. Бил е пасен от състрадателни граждани, които го измъкнали от лапите на котка, след като е бил изхвърлен от нечий балкон.

При приемането на прилепа в Центъра се потвърди, че има счупване на т.нар. совалка, която е основната кост, "носеща" крилото. Като всички диви животни, прилепите не могат да бъдат "гипсирани", а заздравяването на такива травми е много трудно и почти невъзможно. По тази причина животните или умират, или могат да живеят като инвалиди, отглеждани изкуствено от хората.

Операцията, която е извършена на прилепа представлява монтиране на метален елемент вътре в самата кост, който държи двете счупени парчета в правилната позиция, за да зарастнат както трябва. Допълнителна трудност е и необходимостта от анестезия (упояване) на пациента.

Операцията е много сложна, защото прилепите са много дребни животни. В случая пациент е с дължина на тялото едва 7- 8 сантиметра и тегло 22 грама. Въпреки всичко, операцията е преминала успешно и пациентът е излезал нормално от упойката. Направената след операцията рентгенография показала, че двете части на костта са добре фиксирани.

www.dariknews.bg  

 

ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА РАБОТА ОТ:

Банер

Културен афиш:

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте: