Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Грипна епидемия в областта, учениците във ваканция


 В Старозагорска област е обявена грипна епидемия, а до края на седмицата се прекратяват и учебните занятия.

Причината, според Регионалната здравна инспекция, е интензивния епидемичен процес от остри респираторни заболявания. Болните в Стара Загора вече са 271 души на 10 000 от населението.Най - високи са стойностите, регистрирани сред децата до 4 годишна възраст и в ученическа възраст.

Въз основа на тези данни Регионалната здравна инспекция обявява грипна епидемия на територията на Старозагорска област, считано от 31 януари. От тази дата до 4 февруари се прекратяват и учебните занятия.

На лечебните заведения за болнична помощ се препоръчва спиране на свижданията и прекратяване на плановата оперативна дейност.
В лечебните заведения за извънболнична помощ и Центъра за спешна медицинска помощ се разкриват грипни кабинети.
Преустановява се работата на женските и детски консултации, както и провеждането на плановите профилактични имунизации и реимунизации.

Министерство на здравеопазването е осигурило безплатно антивирусни препарати за лечебна цел.

Болните могат да се обръщат към общопрактикуващите лекари, Центъра по спешна медицинска помощ, както и към ДКЦ 1, ДКЦ Здраве 2000, Транспортно ДКЦ, където биха могли по преценка на лекаря да получат безплатно антивирусни препарати.

РЗИ препоръчва на населението:
Ограничаване на социалните контакти.
Болните с висока температура и други признаци на грип да не провеждат самолечение.
При наличие на симптоми за грип да потърсят лекарска помощ

Ограничаването на контактите с болни от остри респираторни заболявания и грип, особено на хора с хронични заболявания, бременни жени и деца е въпрос на лична отговорност към себе си и околните, припомнят от РЗИ Стара Загора.
Грипна ваканция от началото на седмицата в Старозагорска област

От 31 януари до 6 февруари старозагорските ученици излизат в грипна ваканция, съобщи за Дарик временно изпълняващият длъжността началник на РИО Стефан Чергев.

Междувременно стана ясно, че д-р Златина Нанева е назначена за временно изпълняващ длъжността директор на новата структура Районна здравна инспекция.

РЗИ обединява досегашните РИОКОЗ и РЦЗ. Д-р Нанева ръководеше Регионалния център по здравеопазване.

Д-р Нанева информира, че грипната ваканция важи за учениците от Старозагорска област. Причината е нарастващата тенденция за увеличаване на болните от грип. Очаква се в началото на новата седмица те да достигнат до 300 на 10 000 от населението.

 

www.dariknews.bg      

 

ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА РАБОТА ОТ:

Банер

Културен афиш:

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте: