Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Какви са проблемите не видните старозагорски петли?

 Инициативен комитет е взел съгласието на Националния статистически институт да започне преброяването на петлите в Стара Загора. Предложението е на председателя на комитета Тенко Калайджиев във връзка с празника Петльовден.

 Инициаторите са силно притеснени, че от старозагорските дворове и къщи постоянно се чуват кудкудякания на кокошки, но звънливият петльов глас е затихнал. Колко истенски петли крачат по правите улици и се разхождат под липите не може да се каже все още, защото "пилците се броят наесен".

Какви са проблемите на видните петли в Стара Загора, чуйте в прикачения звуков файл.

Невена Божкилова   www.dariknews.bg       


 

  ПРИВЕТСТВЕНА ПОКАНА - Броят петлите в Стара Загора

Инициативен комитет е взел съгласието на Националния статистически институт /НСИ/ да започне преброяването на петлите в гр. Стара Загора. Председателят Тенко Калайджиев е направил предложението във връзка с предстоящия празник – Петльов ден. Инициаторите са смутени, че от Старозагорските дворове и къщи постоянно се чуват кудкудякания на кокошки, а не се извисяват гласовете на петли.

 


Сборен пункт на петлите се обявява кафе-аперитив „При кмета” на 02.02. 2011 г. от 10:00 часа.
Подадена е молба до Общинската администрация да разреши, според закона за манифестации и протести, провеждането на градски мероприятия на открито, свързани с празника, по начин, уреден с законови разпоредби.

Според непроверени данни, високоотговорна Кокошка е подкрепила инициативата на петлите и в тяхна чест ще бъде изпълнена фолклорната песен „Като си пееш Пенке ле, кой ли те слуша” и коктейл, финансиран от сдружението на кокошките-носачки.
Катедрата към Тракийския университет, занимаваща се с проблемите на възпроизводството на петлите, ще открие художествено-документална изложба на тема „Петелът вчера, днес и утре”.

Куратор на изложбата е г-жа Росица Ранчева.
Напред петли! Заемете полагащото ви се достойно място в къщи, на масата и в леглото!


Инициативен комитет

А чуйте за Петльов ден повече информация в аудио файла в сайта на Дарик радио

 

ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА РАБОТА ОТ:

Банер

Културен афиш:

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте: