Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Новините са на нов адрес kazanlak.info:


Новините са на нов адрес kazanlak.info:


Цветя на Паметника на септемвриеца в Крънската кория


 Кандидатът за кмет на община Казанлък от БСП Васил Самарски, председателят на социалистическата партия в Казанлък Иван Гороломов, председателят на Българския антифашистки съюз - Казанлък Неделчо Братоев и други местни активисти на БСП поднесоха цветя на Паметника на септемвриеца в Крънската кория, издигнат в знак на почит към участниците в първото в Европа антифашистко въстание от 1923 г. На това място, където някога е имало гора, се е състояло едно от сраженията.


Според някои историци Септемврийското антифашистко въстание от 23-ти септември 1923 г. започва от казанлъшкото село Голямо Дряново, а не от Мъглиж, както е казал поетът : ”Мъглиж беше пръв”. Този въпрос е спорен и днес. Безспорно е, обаче, участието във въстанието на жители и от  други села от казанлъшко, сред които са Крън и Средногорово.

Септемврийското въстание и жестокостите при потушаването му предизвикват силна реакция сред тогавашната българска интелигенция. Сред по-известните произведения, посветени на въстанието, са поемата "Септември" на Гео Милев, романът "Хоро" от Антон Страшимиров, книгата с разкази „Ръж” на Ангел Каралийчев, картината "Септември 1923" на Иван Милев, стихосбирките "Пролетен вятър" на Никола Фурнаджиев и "Жертвени клади" на Асен Разцветников.

 
Банер

Културен афиш:

www.jazzfestkz.eu

Виж!


coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте: