Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Новините са на нов адрес kazanlak.info:


Новините са на нов адрес kazanlak.info:


Първата “Пе-чак-ча” презентация в Казанлък

 Най-смелите си мечти за родния си град младежи представиха на кандидата за кмет  Васил Самарски.
“Пе-чак-ча” (Pecha Kucha) звучи определено странно на български език, но не и за всички онези презентатори по света, които се съобразяват с условията на този метод на PowerPoint презентиране. Тази много нашумяла от около година и сред българските ученици и студенти мания, вече получи терен и в Казанлък. Получи  и ангажимент от Васил Самарски като кмет да се превърне в ежегодна традиция, да се разшири и да бъде представяна публично, например на площада на града.

“Пе-чак-ча” е метод в PowerPoint презентациите, който има строги правила. Изобретен  е от Марк Дитъм и Астрид Клайн, двама архитекти, които живеят и работят в Токио. За да спестяват време, те въвели правила за “Пе-чак-ча” PowerPoint презентиране, което на японски означава “разговор”: една PowerPoint презентация следва да съдържа точно 20 слайда и всеки слайд следва да “стои” на екрана точно 20 секунди.
Пет 20 х 20 “Пе-чак-ча” презентации представиха в събота младежи пред Васил Самарски в една от казанлъшките дискотеки На кандидата за кмет учениците разказаха най-невероятните си и странни мечти, възможно най-смелите си идеи за това в какъв град и свят те искат да живеят. Всяка презентация се разказва в минало време – като че ли това вече се е случило.
„Сега ще ви разкажа една приказка за Казанлък, когато светът е бил по-различен от сега. Тогава са живели мънички хора с много големи сърца наречени джуджета. – от “Пе-чак-ча” презентацията на Катрин Костадинова, Стелиян Христакиев и Орлин Янчев.
Град развит по височина, а не по ширина е вече Казанлък в представата на друг участник – Иван Ранев. В неговото „Зелено бъдеще” Казанлък е с хибриден електро транспорт; подземен паркинг, изкуствено езеро, ученически бригади, писта извън града за състезания с коли, МОЛ, небостъргач, университет и луксозна почивна станция за ултра богаташи в паметника „Бузлуджа”.
Дана Богова си представя Казанлък като новата Атлантида. В нейната “Пе-чак-ча”, озаглавена "Шифърът на Казанлък" той е един изпълнен с алегории град, в който цари любовта, има Извор с Жива вода, чрез който всичко става безсмъртно и вечно, хората летят с птеродактили, култивира се нов вид роза, която изпълнява желания, хора и животни живеят в симбиоза и разбират езика си, в Казанлък има обсерватория ''МАСА", която осъществява контакт с друга цивилизация и взаимно си помагаме. Открит е нов източник на енергия - вечен, безплатен и екологично чист.
„Имало един сив град. Той не позволявал на хората да са свободни и щастливи – да бъдат себе си. Те трябвало да са еднакви и монотонни за да можели да се в пишат в обществото и не зачитали правата на другите. „Различните“, искащи свобода, били мачкани, отхвърляни и заклеймявани. Един ден те решили да потърсят правото си да бъдат зачитани, да помогнат на „еднаквите“ да свалят маските от предразсъдъци и да видят, че светът и градът можели да бъдат цветни и пълни с щастие. След усилена, търпелива и мирна борба „различните“ доказали, че имат достойно място сред останалите. И така, пет години по-късно има един град, в който хората са различни, цветни, щастливи и уважаващи се. Това е мястото, в което искам да живея – „Градът на щастието“ . И питам Ви, не искате ли Казанлък да стане свободен, либерален, цветен, добър или с една дума щастлив? – Николай Вълков в „Цветът на щастието”.
“Вие сте най-свежото нещо, което ми се е случвало досега от тези 10 дни в предизборната кампания”, обърна се към младежите Васил Самарски. Освен, че ще превърне младежката „пе-чак-ча” презентиране в ежегодно събитие за Казанлък, кандидатът за кмет обяви, че дори е възможно да реализира някои от смелите идеи, които е видял – тези за изкуствено езеро, което е реално и дори има много стар проект да се направи езеро на Старата река между Казанлък и Енина, има и проект за небостъргач и негово лично желание е също в Казанлък да има МОЛ, но тези две сгради биха могли да бъдат построени от големи инвеститори, а за да дойдат те – Казанлък първо трябва да промени изцяло устройствения си план и инфраструктурата, каквито именно са конкретните намерения на Васил Самарски като кмет.
„Чрез вашите идеи вие показвате на управляващите, че всъщност още нищо не са направили и колко много работа им предстои. Вярвайте в мечтите си, не се отказвайте от тях!”, каза в края на младежката среща Васил Самарски – кандидат за кмет на община Казанлък.
 
Банер

Културен афиш:

www.jazzfestkz.eu

Виж!


coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Автобусно разписание:Виж