Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Новините са на нов адрес kazanlak.info:


Новините са на нов адрес kazanlak.info:


Ст.н.с. Мария Чичикова: Севтополис е добре запазен град

Старинният град Севтополис, който е под водите на язовир Копринка край Казанлък, е добре запазен град, заяви старши научен сътрудник Мария Чичикова.

Според нея отводняването на града ще бъде световно постижение. Снимките, които преди месец бяха направени от научни работници, показват, че крепостните стени и тези на жилищата, са много добре запазени. “Едно отводняване на Севтополис и показването му, възкръсването му под слънцето, ще бъде голямо постижение”, заяви ст. н. с. Чичикова. По нейните думи въпреки документите, срещата с града е незабравима и с много голяма познавателна стойност.

„Исторически музей (ИМ) Искра” в Казанлък трябва да се развива като научен център”, заяви  старши научен сътрудник Мария Чичикова. По нейните думи много е важно колективът на казанлъшкия исторически музей „Искра” да продължава да се развива и израства, за да може да се създаде в Града на розите научен център от добри специалисти, които да ръководят археологическите проучвания в района, научните публикации и популяризирането им. „Резултатите тук в казанлъшкия край след проучванията на доктор Китов в областта на тракийската гробищна архитектура и резултатите в областта на здраво укрепения град Севтополис по модерната схема, по която е построен, ще бъдат една добра оценка не само за Казанлък и цяла България, но и за района на цялото Източно Средиземноморие”, коментира старши научен сътрудник Мария Чичикова.

 “Архитектурните проучвания в Казанлък се развиват много добре”, каза старши научен сътрудник Мария Чичикова. ”През последните години в Общината се направиха големи открития и мисля, че в следващите етапи на проучванията, ще са още по-мащабни, от където следва и че научните публикации ще са по-сериозни”, допълни тя. По нейните думи по всяко едно време стават най-невероятни открития: “Даже не подозираме какво още може да се открие. Още една задача на исторически музей “Искра” в Казанлък е за напред да търси и други селища, така, както някога бе открит градът на Севт –Севтополис”. Според старши научен сътрудник Мария Чичикова редом с гробниците, учените трябва да търсят и градове. “Мисля, че може да се работи още много край Шипка и Мъглиж”, категорична е тя.

Деница ГЕОРГИЕВА радио "Фокус" - Велико Търново

 
Банер

Културен афиш:

www.jazzfestkz.eu

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте: