Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Новините са на нов адрес kazanlak.info:


Новините са на нов адрес kazanlak.info:


Станишев: Превърнем ли се в ляв ГЕРБ - свършваме!

 По инициатива на ПЕС и на БСП от този месец стартира мащабна младежка инициатива в страните-членки на ЕС срещу младежката безработица. Това обяви в Казанлък лидерът на ПЕС и на БСП Сергей Станишев, който е на предконгресна обиколка в Старозагорско.

Инициативата предвижда отпускане на 10 млр. евро от Европейския социален фонд за мерки срещу младежката безработица. На база тази инициатива и тези средства, прогнозите на европейските социалисти са, че в рамките на 1,6 години , милион и половина младежи в европейските страни ще могат да намерят реализация на пазара на труда. Само в България младежката безработица е 30%, което е повече от тревожно за страната, обяви Станишев. Като част от тези мерки на ПЕС ще е субсидираната заетост за завършилите средно образование младежи , не намерили своята реализация в рамките на 4 месеца.

На среща с казанлъшки членове и симпатизанти на БСП Станишев обяви двата основни и мащабни документа за предстоящия конгрес на партията, които ще се обсъждат и приемат в петък на Националния съвет на БСП.
Първият е: „ За съвременната криза и България утре", който представлява виждането на социалистите в България за начините, по които да се противопостави на сегашната държава на монополистичния капитализъм, полицейщината и страха.
Вторият документ е „Социалистите като носители на демократичната промяна в България". Документът на практика е визията на БСП, за да стане по-убедителна и силна и да се противопостави на следващото „ техническо", разбойническо спечелване и нагласяване на резултатите, и на изборите догодина, които отсега в ГЕРБ готвят , като се работи по избирателните списъци и се пишат резултатите. Нямаме стандартен опонент срещу нас, ГЕРБ действа като групировките на улицата, каза лидерът на социалистите.

С цел спечелване на следващите избори Станишев заяви, че е нужно веднага след Конгреса, БСП да започне изграждането и работата на Националния, регионалните и местни предизборни центрове. Той се обяви и за сериозна организационна реформа в партията и публично финансиране.

В Казанлък Станишев каза, че ако се допусне още 4 години управление на ГЕРБ и то по този начин, то партията на Борисов ще направи нещата „абсолютно необратими за страната". Ние имаме национално отговорна мисия- да свалим ГЕРБ от власти и това става с ясно политическо поведение и послания, допълни той. Разширяване на влиянието на партията извън редиците й, нова кондиция на изборния актив, са част от начините за това. Ние сме алтернативата на ГЕРБ тази партия няма кадри, превърнала се е в социален асансьор за много хора, каза още соцлидерът.

Намеците за национално отговорна коалиция на спасението, намигванията и колаборацията с ГЕРБ са самоунищожителни за БСП, заяви Станишев. Според него, „всичко, което в момента ГЕРБ прави е да отхвърли идеята на БСП за демократична държава, подпомагаща инициативата на хората и подкрепяща изпадналите в нужда.
Запитан колко ще отцепи Георги Първанов от БСП със своите обиколки из страната, Станишев каза, че БСП не е торта и никой нищо не може да отцепи, тъй като въпросът за политиките в БСП ще се реши на Конгреса. Той отхвърли упреците на Първанов по отношение на Устава на партията и критикува идеята му за пряк избор на председател. Станишев каза, че никой не може да се обявява за Бог и да се поставя над партията. Не съм го започнал аз това и няма да се впускам в лични спорове и нападки, допълни той, като подчерта , че в политиката цени най- много последователното поведение.
Да, аз имам своите упреци към Георги, за политическата линия, за политиката към ГЕРБ. Не може да се говори завоалирано, каза Станишев в прав текст и заяви, че с БСП ще е свършено, ако се превърне в ляв ГЕРБ.

Специална работна група от различни специалисти, трябва до края на това лято да изготви становище по всички аспекти за бъдещето на Дома- паметник на партията на връх Бузлуджа. БСП обаче няма да поеме собствеността на паметника, без да е са ясни юридическите и фактическите обстоятелства около него, както и какъв точно е статутът на стопанисването, което правителството предлага на социалистите, категоричен бе в Казанлък Сергей Станишев.

Официалното становище на БСП по въпроса трябва да е готово до тазгодишния национален събор на Левицата на връх Бузлуджа.

Освен в Казанлък, Станишев днес има срещи в Чирпан и Стара Загора

Деляна Бобева  www.dariknews.bg

 
Банер

Културен афиш:

www.jazzfestkz.eu

Виж!


coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Автобусно разписание:Виж