Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Показват седналия Севт Трети

70 сантиметрова скулптора на седналия Севт Трети , изработена от метал и скулптора на пророка Свети Илия ще са сред акцентите на традиционния пленер по живопис и скулптора “ В Долината на розите”.

Изложбата с творби от пленера се открива в събота -7-ми юни, в 18 часа в Художествената галерия на Казанлък. Общо четири са творбите, с които известният казанлъшки скулптор, автор на Тракийката бронзовата глава на Севт Трети участва в тазгодишния пленер.. Другите две са антични изображения от бронз на момче и момиче от Елинистичната епоха. Авторът твърди, че идеята на тези две елинистични скулптори е да покаже красотата на човека от древността , съпоставима с тази от наши дни.
Представената малка скулптора на Свети Пророк Илия е умалено копие на бъдещата скулптора -паметник на пророка, дал име на един от най- красивите православни храмове в Казанлък- църквата “Свети пророк Илия”.
В същинския си вид скулптората на светеца ще е висока почти три метра.
Според идеолози на проекта две са идеите за голямата скулптора : тя да краси площада пред църквата "Свети пророк Илия” или да бъде поставена на видно място в двора на храма. Ако казанлъшката общественост намери нужните средства за това, на практика църквата в Куленския квартал, както е известна “Свети пророк Илия” ще е първият православен храм в района с паметник на своя патрон. 79 годишният скулптор е известен и като създателят на копието на бронзовата глава на Севт Трети, открита преди три години от археолага Георги китов в могилата Голяма Косматка. Негова е и известната почти триметрова скулптора на Тракийката в центъра на Казанлък.

Деляна Бобева  www.dariknews.bg

 

ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА РАБОТА ОТ:

Банер

Културен афиш:

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте: