Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Даниел Вълчев: Приключва оценяването на работите от матурите по български език и литература

В края на тази или в началото на другата седмица ще бъдем в състояние да направим малко по-сериозни коментари във връзка с матурата, заяви пред журналисти в Казанлък министърът на образованието Даниел Вълчев, предаде кореспондентът на радио „Фокус"-Велико Търново.

Министърът посочи, че вече почти приключва оценяването на работите от държавния зрелостен изпит по български език и литература, по други предмети е приключило, а по останалите продължава и тази седмица.
„Минимален е процентът на тези, които не са се явили на изпит", заяви Вълчев.
Във връзка с издръжката на учениците, просветният министър обясни, че от първи юли в системата ще влязат още 60 милиона лева за увеличаване издръжката на един ученик. „Към края на годината ще има друга възможност да се покрият част разходите на училищата, във връзка с изплащане на обезщетения. От 15-ти септември или 1-ви октомври, ще преценим точно кога, започваме и втория стълб на диференцираното заплащане, където ще влязат още 20 милиона в системата", заяви Даниел Вълчев.
„Нямаме нищо против това, професионалните училища да преминат на общинско финансиране, стига кметовете на съответните общини да имат силна образователна политика и предложението, което са направили за общинско финансиране на учебното заведение, да е подкрепено от местния Общински съвет. Отказ трябва да даваме само за онези професионални гимназии, които са уникални за страната, т.е. има нещо много специфично и държавата трябва да запази прякото финансиране. Не мисля, че общината е по-лош финансиращ орган, отколкото министерството", категоричен бе министърът на образованието.
На въпрос трябва ли задължително да се въвежда час по религия в училище, Даниел Вълчев отговори така: „Не мисля, че има съгласие в обществото да се въвежда задължителен час по религия. Ако има съгласие, ще прибегнем веднага до това. Почти на две обаче беше разделено обществото, когато водихме дебати. Едни бяха за, други –против. Моето лично мнение е, че, когато по един въпрос няма преобладаващо ясно обществено мнение, не бива силово да се правят нещата. Продължаваме да водим дебат. Аз не мисля, че типът религиозно образование, трябва да става силово".

 


 

При посещението си в Казанлък, министърът на образованието Даниел Вълчев се срещна с директори на казанлъшки училища и детски градини, изявени учители, представители на: училищни настоятелства, обществен съвет по образованието и училищни съвети. Министър Вълчев посочи, че е за създаването на ВУЗ в града, предаде кореспондент на радио "Фокус"-Велико Търново . В началото на срещата министър Вълчев заяви, че ВУЗ-овете в страната трябва да са качествени и да предоставят такова образование. „Не ни трябват хора, които да идват от ВУЗ от един град във ВУЗ в друг да преподават за по един час на месец.
Ако има мотивирани хора, които искат да живеят и милеят за Казанлък, имате цялата моя подкрепа за създаването на ВУЗ в града", заяви пред всички присъстващи министър Вълчев.
По време на срещата той се спря на няколко въпроса, между които този, свързан със системата за външно оценяване и възстановяване на държавните зрелостни изпити. Министър Даниел Вълчев отбеляза, че далеч не е еднакво образованието, което дават днес българските средни училища. Като една от важните задачи, които МОН трябва да следи, по думите на министъра, е въпросът за ранното отпадане от училища. Даниел Вълчев посочи, че към момента статистиката сочи, че всяко четвърто - пето дете в страната не завършва средното си образование и определи това като тревожен факт. "Има много социални причини да се стигне дотук, но има и неща, които трябва да се променят вътре в системата на образованието. Много по-активна трябва да бъде работата с децата, за които българският език не е майчин", посочи Даниел Вълчев.
Той заяви, че ще се постарае да осигури на община Казанлък един училищен автобус за извозване на децата от едно населено място в друго от общината. "Около 210 автобуса ще можем да закупим допълнително и така училищните автобуси ще станат към 900. Ще се постараем да отделим и един за вашата община", посочи Даниел Вълчев.
Срещата продължи с въпросите на присъстващи към министъра на образованието.

Деница ГЕОРГИЕВА радио "Фокус" - Велико Търново

 

ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА РАБОТА ОТ:

Банер

Културен афиш:

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте: