Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Яне Янев: Призовавам изборите в Казанлък да се отложат и пренасочат за друга дата

Лидерът на „Ред, законност и справедливост” Яне Янев призова изборите за общински съветници в Казанлък да се отложат и пренасочат за друга дата, предаде кореспондентът на радио „Фокус” - Велико Търново .

 

Искането си Янев обяви на специален брифинг в града. Той допълни: „ЦИК внимателно да прецени кои текстове от Закона за местните избори са нарушени, а такива има, и като крайна мярка изборите да се отложат или пренасочат за друга дата”. По думите на Яне Янев предизборната кампания в Казанлък надминава няколко пъти всичко, което се е случило в Сандански. „Трябва политическите партии, които нямат общинско ръководство на територията на дадената община и имат регистрация по-малко от една година, да не бъдат регистрирани за участие в изборите. Общинското ръководство трябва да има и публичен регистър”, категоричен бе Янев. Той посочи, че правителството е неспособно да предприеме нужните действия за организиране на честни и демократични избори по европейски. „Самите предизборни кампании се превръщат във фарс. Избирателите са по-скоро разменна монета в ръцете на икономико-политически групировки", коментира още Яне Янев.


От 20 до 100 лева варира цената на глас за предстоящите избори за общински съветници на 21 юни в Казанлък, посочи по време на брифинг в града лидерът на „Ред, законност и справедливост” Яне Янев, предаде кореспондентът на радио „Фокус” - Велико Търново . Янев заяви, че „най-активен в покупко-продажбата на гласовете е някакъв си тартор с прозвището Джингиза, който доколкото разбрахме, е бивш автоджамбазин”. Янев посочи, че в Казанлък е разпространена така наречената „заявка за съпричастност”, която по думите му е „своеобразен начин да се купят гласове”. Лидерът на „Ред, законност и справедливост” допълни още: „Освен това се споменава и за други хора и за натурална покупко-продажба на гласове. Много анонимни сигнали, в това число и в моята пощенска кутия като народен представител, дойдоха, че определени бизнес групировки, под формата на по-високо възнаграждение на своите работници, изготвят списъци, които са предизборни”. Според Янев тартори на купуване на гласове са се договорили да снимат как гласуват. „Призовавам министъра на вътрешните работи и прокуратурата да се спре гласуването в тъмната стаичка, като биват внасяни мобилни телефони и други снимащи устройства”, заяви Янев и допълни: “В диапазон на 500 метра около всяка СИК трябва да се проверят всички заведения, какви хора стоят там и какви движения се извършват от СИК да съответното място. Ние сме се договорили с колеги от други политически сили да си взаимодействаме и всеки, който получи сигнал в изборния ден, да сигнализираме компетентните институции. Законодателството трябва да се промени и във възможността да се фалшифицират протоколи. Имаме информация и доказателства, че на миналите избори в Казанлък има около 15 % от протоколите с фалшиви данни, тенденциозно променени с интерес на някои партии”, посочи Янев. Той допълни, че тези групировки са се ориентирали към социално уязвимите слоеве на населението. „Под социално уязвими, нямам предвид само роми, а и други - пенсионери, хора, които разчитат на социални помощи, млади момчета и момичета без работа и хора, които нямат постоянна работа и ходят да работят на надник”, заяви Яне Янев.
Той посочи още, че в Казанлък е премахната линията ляво – дясно и няма политически субекти с явна визия. „Тук вилнеят икономически групировки, които искат заради комерсиални цели да влязат в Общинския съвет”, допълни Янев.

 

Деница ГЕОРГИЕВА радио "Фокус" - Велико Търново

 
Банер

Културен афиш:

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте: