Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Въпросът за руските лицензи за оръжие все още не е решен, заяви изпълнителният директор на „Арсенал”

Въпросът за руските лицензи все още не е решен”, заяви пред журналисти изпълнителният директор на казанлъшкото оръжейно предприятие „Арсенал” Николай Ибушев, предаде кореспондент на радио „Фокус”-Велико Търново .

Той посочи, че този въпрос се решава от правителствена група, член на която е самият Ибушев. „Това е междудържавна група, сформирана и в Русия и въпросите наистина са комплицирани, в ход са. Опитваме се да се сближим, но имаме много различния, разбира се. Трудно е да се каже, кое е най-основното различие и кое не е. Може би, фактът, че ние отдавна вече излязохме от тези конструкции и технологии, които бяха предоставени на България по съответните междудържавни договори и тези конструкции и технологии бяха променени през годините, особено след 89-та – 90-та година, когато от руска страна, по различни причини, спряха да ни дават съответните конструктивно-технологични промени и изоставаме с нивото на нашите изделия. Тогава бяхме принудени сами със собствени усилия да ги развием и то в посока, в която ги иска клиентът. До този момент, ние работим така, както ни ги предоставят документацията от руската страна. Нашите изделия вече са „избягали” от първообраза си”, това не един от спорните моменти, които посочи Николай Ибушев.

 

„В България са докарани над 400 различни изделия, ремонтна документация, документация за производство. В момента в реално производство се намират, подобни на онези първични изделия, някъде около 40, но не повече, и то не само в „Арсенал”, а изобщо в цялата отбранителна индустрия”, допълни Ибушев.

Относно отношенията на казанлъшкото предприятие с Министерството на отбраната, Ибушев коментира така: „Не бих казал, че има някакъв конфликт на интереси между „Арсенал” и Министерството на отбраната. Това е министерство, а ние сме една фирма”, категоричен бе изпълнителният директор на „Арсенал”.

Деница ГЕОРГИЕВА  | радио “Фокус” – Велико Търново

 
Банер

Културен афиш:

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте: