Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Убиецът на полицая от Енина обжалва пред съда


Пловдивският апелативен съд ще гледа делото по жалба на Неделчо Василев, обвинен в убийството на полицая Бончо Чернев. Старозагорският окръжен съд му наложи деветнайсет години затвор. Той е осъден и да заплати на близките на пострадалия 310 хил. лева за причинени неиуществени вреди. продължава>
 

Общината да предприеме действия по обезопасяването на детската площадка в парк „Васил Левски”


Комисията по сигурност, обществен и екологичен ред изиска становище от Общината във връзка с постъпил до ОбС писмен сигнал на граждани за ремонта на водопровода и канализацията в кв. „Христо Ботев”, който се реализира по проекта на оперативна програма. В сигнала се посочва липса на организация и съдействие по включването на къщи към проекта за канализация. продължава>
 

Информационното табло на входа на Администрацията трябва да се поддържа в изправност


Комисията по селско и горско стопанство разгледа отчета за изпълнение на общинската програма за управление качеството на атмосферния въздух. Комисията предложи Общината да предприеме конкретни мерки за оповестяване на резултатите от отделните измервания. В бюджет` 2011  да се предвидят средства за изпълнение на програмата, настояха съветниците. продължава>
   

Долината на траките в списъка на ЮНЕСКО като групов обект?

Министерството на културата работи по проект за включването на Долината на тракийските царе като групов обект в списъка на ЮНЕСКО.

Това съобщи зам.-министърът на културата Тодор Чобанов при посещението си в Казанлък.

Той бе придружаван от посланика на САЩ Джеймс Уорлик, с когото разгледаха пет от гробниците край града и тракийската колекция на казанлъшкия музей.

„Като посланик на САЩ съм убеден, че се нуждаем от по-интензивно общуване човек с човек. Искам повече американци да научат за българската богата културна традиция", заяви първият американски дипломат. Посланикът съобщи, че в момента американското посолство, заедно с Министерството на културата и българското посолство в САЩ работят по проект догодина България да бъде представена в поредица изложби в най-големите американски градове. „Част от тази богата българска колекция ще бъдат и артефакти от Долината на траките и Казанлъшкия музей", обясни Уорлик.

Заместник-министърът на културата Тодор Чобанов допълни, че вече са ясни датите и на друга голяма изложба, която догодина ще представи българското културно наследство в Европейския парламент- между 10-ти и 14-ти октомври. Работи се и по въпроса експонати от историческите музеи на Стара Загора и Казанлък да намерят достойно място в нея, допълни той.

Първият американски дипломат и заместник-министърът на културата бяха придружавани в Долината на траките от областния управител на Стара Загора Йордан Николов, от народния представител от ГЕРБ Живко Тодоров и от кмета на Казанлък Стефан Дамянов.
По време на специалната среща с журналисти, министър Чобанов благодари на американското правителство, в лицето на посланик Уорлик за 20 годишната подкрепа за възстановяване на ценни културни обекти в България,чрез помощта на фондация „Америка за България".
Чобанов изрази надежда, че с помощта и на създадения отскоро в България - Американски изследователски център, ще се създаде добра възможност за съвместни експедиции на български и американски учени, в подкрепа и опазване на културното ни наследство.

Преди близо 20 години именно с пари на американското правителство се проучва и възстановява уникалната тракийска гробница Оструша, в района на Казанлък.

От две години се работи и по възстановяване на гробницата Шушманец, датирана от 5-ти 4-ти век преди Христа. Предстои да бъде финансирана за цялостна реконструкция с пари от европейската програма за регионално развитие. Стойността на целия проект, разработен от Министерство на културата включва общо 10 обекта в страната, сред които са Шушманец и тракийската могила край Александрово. Стойността на целия проект е 50 милиона лева, обяви в Казанлък заместник- министър Чобанов.

Като „прекрасна идея- мечта, която може да се случи", определи проекта Севтополис първият американски дипломат. По думите на директора на казанлъшкия музей д-р Косьо Зарев, в района на Севтополис ще могат да се разположат 15 хиляди експоната на тракийската култура, пръснати сега на различни места. „Ако можем да помогнем, ще сме щастливи", бяха думите на посланик Уорлик.
Дипломатът каза също, е по време на мандата си в България се стреми да посети колкото може повече обекти от културно-историческото ни наследство.

Списък с 15 места от българската история, които непременно трябва да види дал на американския дипломат зам. министър Чобанов, тъй като по думите му, „посланик Уорлик има траен личен интерес към културното наследство на България".
Джеймс Уорлик отказа да отговаря на въпроси , свързани с българската политика с мотива, че „днес е ден за културно наследство, а не за политика".

Деляна Бобева www.dariknews.bg   

и още: 

Американският посланик Джеймс Уорлик посети Долината на тракийските царе и Казанлък

Рано предиобед днес посланикът на САЩ у нас Джеймс Уорлик пристигна в Старозагорска област, за да разгледа Долината на тракийските царе. Той бе посрещнат в 9 ч. край гробницата на Севт III в могилата Голямата Косматка край гр.Шипка от кмета на община Казанлък Стефан Дамянов и директора на Историческия музей „Искра“ в Града на розите д-р Косьо Зарев. Заедно с посланик Уорлик пристигна и зам.-министърът на културата Тодор Чобанов. След Голямата Косматка високият гост разгледа последователно тракийските гробници в могилите Оструша, Шушманец, Крън-2 и Казанлъшката гробница на Тюлбето – оригиналът и копието в съседство.

продължава>
 

Долината на тракийските царе в списъка на ЮНЕСКО?

Министерството на културата работи по проект за включването на Долината на тракийските царе като групов обект в списъка на ЮНЕСКО. Това съобщи зам.-министърът на културата Тодор Чобанов при посещението си в Казанлък. Той бе придружаван от посланика на САЩ Джеймс Уорлик, с когото разгледаха пет от гробниците край града и тракийската колекция на казанлъшкия музей.

продължава>
   

Страница 2814 от 3422

coronavirus.bg